Det här gör en brottmålsadvokat

Det är en mänsklig rättighet och en fastslagen lag att alla ska ha rätten att företrädas av en professionell brottmålsadvokat. Europeiska Konventionen fastslog i artikel 6 om skydd för de mänskliga rättigheterna att denna lag skulle gälla, och hela det europeiska rättsystemet står under ett lagstadgat beslut att således alltid följa det.

En brottmålsadvokat företräder alltid dina specifika intressen i en rättegång, och du har alltid rätt att rådgöra med en hur fallet än ser ut. Den personen kommer att fungera som din röst i rättsprocessen med uppdraget att ta fram alla bevis som gör att du får sagt allt som krävs för att dina rättigheter ska uppfyllas. Och så upprätthålls ett system som ger alla lika förutsättningar och rätten att säga sin mening.

Det finns olika typer av brottmålsadvokater, och du har alltid rätt att anlita en advokat på egen hand. Staten kan i många fall gå in och utse en företrädare för dig från Svenska Domstolar, men då gäller lite andra regler för att det ska bli möjligt.

En viktig aspekt i helheten är att oavsett om advokaten är inkallad från staten så är han eller hon på plats för att vara din röst i rättsprocessen – för dig som funderade på ifall det blir ett automatiskt underläge om advokaten är inkallad från den svenska staten.

Intresserad av mer rådgivning? Läs mer här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett + arton =