Alla har vi sett bilderna och hört diskussionerna om misslyckade skönhetsoperationer. Genom åren har det nämligen inte rått brist på oseriösa utövare som skor sig på människors det faktum att allt fler människor vill rätta till sina skavanker. Det finns många exempel på ingrepp som har gått fel där patienten har fått men för livet. Läppar som har spruckit, misslyckade näsoperationer (som gjort det svårt att andas), hårtransplantationer och nedsatt känsel.

Problemet har också varit att industrin under en lång tid har varit väldigt oreglerad. Vad har konsumenten rätt att förvänta sig och hur mycket krävs det för att en person ska få kunna behandla en annan? Vilka rättigheter har konsumenten sedan om något skulle gå snett?

För några år sedan blossade därför en debatt upp, följd av en utredning som bland annat föreslog en stärkt konsumentskyddslag vid skönhetsbehandlingar som kan innebära risker för hälsan. Den ska gälla olika kirurgiska ingrepp, hudslipningar, filler- och botoxinjektioner, tatueringar, piercings, laser- och IPL-behandlingar.

Förslagen innebar också att salonger och kliniker måste ha tillstånd för att utföra ingrepp. Ingreppen får i sin tur enbart utföras av legitimerade specialister.

En betänketid för patienter föreslogs också, så att de verkligen har tänkt över beslutet. Barn under 18 måste också ha ett godkännande från föräldrarna.

Sedan ansvarar kommunerna för tillsynen för att salonger och kliniker lever upp till kraven. Till sin hjälp har de Inspektionen för vård och omsorg.

De var några av de förslag som ingick och som sedan gick ut på remiss. I skrivande stund har vi inte hört något mer än så, men det troliga är ändå att en ny lag kommer att gå igenom. Fram tills gör man nog som konsument bäst i att avvakta med de riktigt stora ingreppen. Om man är tunnhårig kan man till exempel testa den här ofarliga metoden istället för att lägga sig under en skalpell.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sju − 2 =