Många tycker att lagarna för ekobrottslighet har varit alldeles för dåliga. Bland annat har straffen varit för milda. Samtidigt har antalet anmälningar ökat de senaste tio åren. Bedrägeribrotten har till exempel tredubblats. Med anledning av det föreslår statliga utredare att skärpa straffen. De vill också införa en ny utredningsenhet som ska skötas av försäkringskassan.

I samband med förslagen meddelade justitieminister Morgan Johansson att de mer konkreta lagförslagen kommer att presenteras före valet nästa år.

Utredningen meddelade också att skattebetalare har snuvats på närmare 500 miljoner kronor av ekobrottslingar. Det rör sig främst brottslingar som utnyttjat välfärdssystemet. Eventuellt är rör det sig om ännu mer pengar.

En trend har också varit att gäng och organiserad brottslighet har börjat med välfärdsbrott. Det kan till exempel röra sig om oseriösa assistansbolag och ersättningar som istället för att gå till dem som behöver det hamnar i fickorna på skattefuskare och ekobrottslingar. Nyligen åtalades dessutom en tidigare Hells Angelsledare för två fall av grova skattebrott. Han hade bland annat hävdat att han var utvandrad vilket han inte var. Han borde därmed ha betalat skatt i Sverige och ingen annanstans.

Eftersom den typen av brottslighet har ökat föreslås att de juridiska personer som driver företag inom den sektorn ska kunna straffas. Juridiska personer brukar inte vara riktiga personer utan är företag, organisationer, avlidna personer eller andra verksamheter.

De senaste årens trend har gjort att försäkringskassan har skärpt kontrollen men eftersom bidragsbrottslagen är bristfällig är inte det tillräckligt. Om försäkringskassan fick en egen enhet som kan förbereda och fokusera på fusket skulle dessutom hjälpa och avlasta polisens utredningsarbete. Det är tanken i alla fall.

Totalt föreslog utredningen en rad nya lagförslag som ska gälla allt från vem som får utfärda id-handlingar, skärpta straff liksom utöka försäkringskassans utredningsmöjligheter. De nya lagförslagen är högprioriterade och förhoppningen är att ändringarna ska införas snart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 + sexton =