I samband med de moderna familjekonstellationerna måste också lagarna möbleras om. Historiskt har mycket hänt på just den fronten de senaste hundra åren. Främst har utvecklingen gällt kvinnor som har blivit myndigförklarade även som gifta. Det har även blivit förbjudet att både aga och våldta sin fru. Och skönt är väl det. Idag är även samkönade äktenskap tillåtet och allt detta har hänt på hundra år.

Men utveckligen tar inte slut där. Nyligen tillsatte regeringen en ny utredning för att se över vissa delar i förädlar balken eftersom allt fler väljer att leva som sambos istället för att gifta sig. Det gäller bland annat fastställande av faderskap. Det handlar då bland annat om den juridiska utgångspunkten som tidigare har varit att en gift man automatsikt förutsätts vara pappan till ett barn som hans fru fött. Men vad händer då i samboförhållanden och i samkönade äktenskap där pappan är okänd. Förhoppningen är att föräldraskapet ska bli enklare att fastställa och att utredningen ska presentera förslag på hur.

En annan lag som är under förändring är könstillhörighetslagen. Där är målet att det ska bli lättare för transpersoner att leva i det kön de identifierar sig med. Idag är den medicinska och juridiska processen lång, där den medicinska även måste ligga till grund för den juridiska förändringen. Den juridiska gör att personen får ett nytt personnummer med allt vad det innebär. Regeringen vill att det ska effektiviseras. En utredning kom nyligen fram till att medicinskt och juridiskt kön fortsatt bör vara separata och därför försöker regeringen framställa varsin ny lag för de båda. Dessa två ska ersätta den gamla lagen. Det inkluderar bland annat att en medicinsk diagnos inte ska vara en förutsättning för att få ett nytt juridiskt kön.

Könstillhörighetslagen kom till 1972 och har ändrats sedan dess. Bland annat 2013 när steriliseringskravet avskaffades.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + 4 =