I Sverige har provrörsbarn som nått en ”mogen ålder” enligt lagen rätt att få reda på vem deras genetiska förälder är, oavsett om det är en ägg- eller spermiedonator. Under senare år har det blivit en rättighet som mer och mer ifrågasatts.

Enligt en studie nyligen så är de flesta donatorer positiva till att få kontakt med ”sina” barn senare i livet. Samtidigt har gruppen donatorer som ställer sig mer negativa till kontakten ökat. Studien gjordes av Karolinska Institutet tillsammans med Uppsala och Linköping Universitet och visade att var sjätte spermadonator liksom var åttonde äggdonator ställde sig frågande till provrörsbarnens rätt att få veta vem deras donator och biologiska förälder var. Samtidigt har många donatorer full förståelse för barnens vilja och att senare få information om till exempel sitt genetiska ursprung.

Trots att provrörsbarnen har rätt att ta kontakt med sin donatorföräldrer så är det inte alls alla barn som utnyttjar den rättigheten och faktiskt tar kontakt.

Övriga lagar som gäller för donation.

I Sverige är det inte tillåtet att donera embryon – ägg som redan har befruktats alltså. Däremot går det bra att donera både ägg och spermier, men det är inte tillåtet för par att använda båda dessa från donatorer. Minst den ena måste komma från den ena partnern i paret. Sedan 1 april i år är det tillåtet för ensamstående kvinnor att bli inseminerade. Detsamma gäller för lesbiska kvinnor. Mer om hur det rent praktiskt fungerar kan du läsa på den här sidan.

Frågan är hur det kommer att utvecklas i framtiden – kommer fler barn vilja ta kontakt med sina genetiska föräldrar? Kommer barnens rätt att kunna göra det begränsas? Särskilt eftersom trenden pekar på att allt fler donatorer känner sig tveksamma gentemot att bli kontaktade 20 år senare? Vad tror du? Kommentera och diskutera gärna i kommentarsfältet.

Under året inledes dessutom ny forskning som ska studera hur kontakten mellan barnet och donatorn sedan fungerar. Detta enligt den här artikeln: http://www.sydsvenskan.se/2016-05-30/kontakt-med-spermadonator-ska-studeras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 + fyra =