Det står vem som helst fritt att öppna en juridisk byrå och beskriva företaget som detta. Begreppet jurist är inte skyddat på något sätt. Därav krävs ingen motsvarande utbildning eller direkt erfarenhet. Det är ett så brett begrepp, och om du anser att du är är en duktig jurist så kommer du således inte skaka om några lagar och föreskrifter. Det är förstås en nackdel att inte ha god kännedom inom juristyrket när du startar en juridisk byrå, och det är starkt rekommenderat att ha genomfört en juridisk kandidatexamen innan man ger sig in i branschen.

För att få rätten att kalla sig advokat tillkommer dock en del förutsättningar som måste uppnås. För det första måste du ha en gedigen utbildning som advokat. Det är en lång och krävande utbildning där kandidatexamen är ett formellt krav. Därefter krävs det minst tre års branscherfarenhet innan du kan bli medlem i det Svenska advokatsamfundet. För att bli komplett antagen krävs att du avlägger ett muntlig examensprov för att slutgiltigt visa att du är rätt person för yrkesrollen.

Skillnaden mellan jurister och advokater är med andra ord påtagligt stor, och det främst för att rättvisan inte får ha fel. I balansen mellan åklagare och advokater måste sanning uppdagas och rättvisa alltid blomstra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − tre =