Det är inte första gången som Chan-jo Juni ger sig på Facebook heller. Det han driver är att Facebook faktiskt har ett ansvar när det gäller spridningen av hatiska budskap och hets mot folkgrupp, uppvigling och genom att göra det möjligt för terroristorganisationer att bedriva sin verksamhet. Han hävdar att Facebook bryter mot internationell lag.

Från Facebooks sidan säger man att det inte finns någon som helst grund för anklagelsen. Det tycker att de gör sitt bästa för att motverka spridningen av hatiska budskap och förtal. De regler som finns i de avtal användaren skriver på när hen går med i Facebook förbjuder användaren att mobba, trakassera och använda ett hotfullt språk gentemot andra. Enligt Facebooks mening är det fullt tillräckligt för att de själva inte skulle ha något ansvar för hur människor sedan faktiskt bete sig.

I München där Juni lämnade in sitt åtal kommer man nu att begrunda de olika punkterna och väntas fatta ett nytt beslut om några veckor.

Förra gången Juni försökte ställa Facebook inför rätta misslyckades han men den här gången är han betydligt mer hoppfull. Det beror på att justitiedepartementet i Bayern har signalerat att de är mer öppna inför att driva rättsmål som handlar om hatbrott.

I sin sammanställning har Juni inkluderat 438 Facebookinlägg som innehåller politiska utbrott, rasistisk hatpropaganda med inslag av våld och ibland även hänvisningar till nazitysklands folkmord på judarna. Tidigare har ett företag i Silicon Valley anställts för att rensa bort den här typen av inlägg. Det skedde efter påtryckningar från politiker efter en enorm folkstorm.

I Tyskland har extremhögern vunnit ny mark. Under en lång tid tog Sverige och Tyskland emot en stor flyktingström när många andra europeiska länder stängde sina gränser. Många tror att det hänger samman med allt fler inlägg i sociala medier av rasistisk och hatisk karaktär.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 + tretton =