Under oktober månad la regeringens utredare fram ett förslag till en ny sexualbrottslag. Den har nu gått på remiss men eftersom alla partier ställer sig bakom förslaget kommer den förmodligen gå igenom.

Med den nya lagen vill regeringen skicka ut tydligare moraliska signaler om att samtycker måste vara grunden till sexuellt umgänge. Samtycket måste inte vara verbalt men ska i sådana fall ske fysiskt genom att man visar och samtycker fysiskt, genom att visa gensvar.

Tidigare har mycket handlat om att man tydligt ska säga nej eller göra motstånd om man inte vill ha sex. Möjligheten att göra motstånd har i vissa fall försvårats av att offret har varit väldigt berusad. Men det frångår vi nu. Ibland har det nämligen varit så att offret på grund av risk för våld väljer att inte göra något alls, vilket inte är samma sak som samtycke. Det är alltså det som regeringens utredning har tagit fasta på.

Konsekvenser av den nya lagen

Fängelse

Den nya lagen kommer inte nödvändigtvis leda till fler fällande domar.

De flesta sakkunniga menar på att den nya lagen i sig inte kommer leda till fler fällande domar. Vid brott som faller under sexualbrottslagen rör det sig ofta om två individer där ord står mot ord vilket gör det svårt att komma fram till fällande domar. Det kommer förmodligen inte att förändras. Däremot hoppas regeringens utredningen att den nya lagen ska skicka tydligare signaler som påverkar samhället och vår gemensamma syn på sex. Att det alltid ska bygga på samtycke, där båda parter aktivt deltar för att de vill. Förhoppningen är då också att det kommer att göra oss mer lyhörda för andra människor.

Om detta sker eller inte vet vi först om ett par år. Det ska bli spännande att följa.

Mer information och hjälp finns både här och här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 5 =